Stanislaw Lewkowicz's channel

Stanislaw Lewkowicz

Klokkenlint

2006

(Dutch)

Berkel en Rodenrijs

52 klokken van diverse afmetingen aan uithouders aan lichtmasten 1 bestaand carillon met 23 klokken, 2 kerkklokken
compositie klanklint i.s.m. Hans Christian Detléfsen
ca 1,5 km

2006

Gevraagd werd een kunstwerk dat als een groot gebaar het oude dorp Berkel verbindt met de nieuwe wijk Meerpolder en vice versa. Daarbij moest rekening worden gehouden met landschappelijke karakteristieken zoals o.a. de lintbebouwing alsmede met de identiteit en historie van het dorp.

De Berkelaren zijn een volk van tuinders met de blik op de toekomst gericht. Die levenshouding komt voort uit het geloof. Als baken daarvan staat in het centrum van Berkel de Nederlandse Hervormde Kerk met daarnaast het gemeentehuis.
Tussen gemeentehuis en kerk staat een carillon. Dit wordt gebruikt bij bruiloften en andere gelegenheden.
Ook speelt het carillon op elk heel uur een kort wijsje waarna vervolgens de klok in de kerktoren het uur slaat.

De Hollandse traditie van het carillon leidde tot een ontwerp van een zintuigelijk lint dat het oude dorp verbindt met de nieuwe wijk. Dit lint bestaat uit 52 klokken die vanaf de kerk tot in de nieuwe wijk geplaatst zijn.

Als het carillon het slaan van het hele uur inluidt met de korte melodie wordt de laatste toon daarvan opgepakt door de eerste klok van het lint. Als een golfbeweging loopt vervolgens een hiervoor gecomponeerde melodie van klok tot klok door het oude dorp, door de nieuwe wijk en weer terug om te eindigen met de uurslag van de kerkklok.

Deze 1,5 km lange golfbeweging duurt heen en terug ca 2 min., waardoor de compositie nooit in z’n geheel te horen is. De weersgesteldheid zorgt er bovendien voor dat het geluid altijd anders is.

© 2024 FLAT // LAND, Amsterdam